Considerati Academy e-learning

Masterclass internationale gegevensdoorgifte en DTIA

Duur 13:00 tot 16:00
Investering €375,-

Speciaal voor organisaties die zich proberen te manoeuvreren door de recente ontwikkelingen rondom het doorgeven van persoonsgegevens naar landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER), organiseert Considerati een Masterclass gericht op internationale doorgiften van persoonsgegevens.

De afgelopen maanden zagen privacy professionals grote ontwikkelingen op het gebied van data transfers. Zo was het in de nasleep van Brexit lang wachten op een adequaatheidsbesluit voor het Verenigd Koninkrijk (VK) van de Europese Commissie. De Masterclass zal ingaan op wat voor invloeden er mogelijk druk kunnen zetten op het VK adequaatheidsbesluit en wat dit kan betekenen voor toekomstige adequaatheidsbesluiten.

Ook zagen we de afgelopen maanden belangrijke ontwikkelingen rondom de Schrems II zaak waarin het Hof van Justitie van de Europese Unie in juli 2020 uitspraak deed. Zo kwam de European Data Protection Board (EDPB) met haar langverwachte aanbevelingen rondom ‘aanvullende maatregelen’. Het goed en gestructureerd opvolgen van alle zes stappen uit deze aanbevelingen is van uiterst belang om doorgiften naar derde landen goed te kunnen waarborgen. Naast het uitgebreid aan bod komen van de verschillende stappen, zal de Masterclass ingaan op hoe bedrijven in de praktijk omgaan met de aanbevelingen van de EDPB.

Daarnaast zijn in juni de nieuwe modelcontractbepalingen, ook wel bekend als Standard Contractual Clauses (SCC’s), gepubliceerd door de Europese Commissie. SCC’s vormen nog altijd het meest gebruikte instrument om doorgiften van passende waarborgen te voorzien. Organisaties hebben tot eind 2022 de tijd om bestaande en inmiddels ingetrokken SCC’s te vervangen. Maar waar moeten organisaties op letten bij het afsluiten van de nieuwe SCC’s? Zijn aparte verwerkersovereenkomsten nog wel nodig? Wat is de verhouding tussen de SCC’s en de aanbevelingen van de EDPB? Deze en meer vragen komen aan bod tijdens de Masterclass.

Na het volgen van deze Masterclass bent u volledig op de hoogte van de interessante ontwikkelingen rondom internationale doorgiften. Uw docent is mr. Jonathan Toornstra. Jonathan is als juridisch adviseur zeer ervaren op het gebied van internationale doorgiften. Schrijf u nu in om uw plek te garanderen! De masterclass zal online plaatsvinden via Microsoft Teams en duurt van 13.00 – 16.00.

Speciaal voor organisaties die zich proberen te manoeuvreren door de recente ontwikkelingen rondom het doorgeven van persoonsgegevens naar landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER), organiseert Considerati een Masterclass gericht op internationale doorgiften van persoonsgegevens. Gedurende deze Masterclass wordt u op e hoogte gebracht van alle recente ontwikkelingen op dit gebied en leert u wat dit in de praktijk betekent voor uw organisatie.  

Wat gaat u leren?

De afgelopen jaren zagen privacy professionals grote ontwikkelingen op het gebied van data transfers. Zo was het in de nasleep van Brexit lang wachten op een adequaatheidsbesluit voor het Verenigd Koninkrijk (VK) van de Europese Commissie. Ook zagen we belangrijke ontwikkelingen rondom de Schrems II zaak, de nieuwe EU Standard Contractual Clauses en de opkomst van Data Transfer Impact Assessments (DTIA).  

In 2020 kwam het Hof van Justitie van de Europese Unie met haar uitspraak in de zaak Schrems II. Deze zaak had grote gevolgen voor internationale doorgiften in het kader van de AVG. In reactie op de uitspraak kwam de European Data Protection Board (EDPB) met nieuwe aanbevelingen rondom internationale doorgiften en ‘aanvullende maatregelen’. Het zorgvuldig, gestructureerd en aantoonbaar opvolgen van alle zes stappen uit deze aanbevelingen is van uiterst belang om doorgiften naar derde landen goed te kunnen waarborgen. De Masterclass zal in detail ingaan op de inhoudelijke gevolgen van Schrems II en de verschillende stappen van de EDPB. Ook zal de Masterclass ingaan op hoe organisaties in de praktijk hiermee om kunnen gaan, onder andere door de opkomst van Data Transfer Impact Assessments (DTIA) te behandelen. Waarom zijn DTIA’s van belang? Hoe zit het met de befaamde ‘risico gebaseerde aanpak’ en hoe voer je het beste een DTIA uit?  

Daarnaast zijn in 2021 de nieuwe modelcontractbepalingen, ook wel bekend als Standard Contractual Clauses (SCC’s), gepubliceerd door de Europese Commissie. SCC’s vormen nog altijd het meest gebruikte instrument om doorgiften van passende waarborgen te voorzien. Organisaties hebben tot eind 2022 de tijd om bestaande en inmiddels ingetrokken SCC’s te vervangen met de nieuwe set. Maar waar moeten organisaties op letten bij het afsluiten van de nieuwe SCC’s? Welke SCC’s zijn van toepassing op jouw doorgifte? Zijn aparte verwerkersovereenkomsten nog wel nodig? Wat is de verhouding tussen de SCC’s en de aanbevelingen van de EDPB? Deze en meer vragen komen aan bod tijdens de Masterclass. 

Voor wie is de masterclass geschikt?  

Deze masterclass is geschikt voor iedereen die actief is op het gebied van privacy en gegevensbescherming en meer wil leren over het onderwerp internationale doorgiften. Specifieke voorkennis op dit onderwerp is niet vereist. De masterclass is vooral bedoeld voor (in house) juristen, Privacy Officers, en Functionarissen Gegevensbescherming. 

Praktische informatie

Na het volgen van deze Masterclass bent u volledig op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom internationale doorgiften. Uw docent is mr. Jonathan Toornstra. Jonathan is als juridisch adviseur zeer ervaren op het gebied van internationale doorgiften. Schrijf u nu in om uw plek te garanderen! De masterclass zal online plaatsvinden via Microsoft Teams en duurt van 13.00 – 16.00. 

 

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn € 375,- voor de masterclass internationale gegevensdoorgifte en DTIA. Kiest u ervoor om meer masterclasses te volgen, dan kunt u de prijs vinden bij de opleidingspagina van de desbetreffende masterclass.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Wilt u de masterclass van de Considerati Academy volgen? Vul dan het inschrijfformulier in. Liever alleen een losse masterclass? Laat dan een bericht achter in het opmerkingsveld.    Inschrijven